Allergie

Allergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen die op zichzelf onschadelijk zijn. Deze stoffen worden allergenen genoemd. Ongeveer 20-30% van de bevolking is allergisch en dit lijkt enkel toe te nemen.
Allergie kan klachten veroorzaken van de neus, de longen, de huid, het maag- darmstelsel, de ogen en de oren. De klachten kunnen soms zeer hevig tot levensbedreigend zijn, zoals bij allergie aan pinda, latex, geneesmiddelen en gif voor bijen of wespen.
Op de dienst Neus-, Keel- en Oorziekten beperken we ons tot allergische klachten van de neus, keel en oren, met name allergische rhinitis.
De best gekende veroorzakers van allergische rhinitis zijn:
Stuifmeel van grassen, kruiden en bomen
Huidschilfers van katten, honden, paarden
Huisstofmijten: Microscopische diertjes die zich voeden met huidschilfers. Ze zijn het hele jaar door aanwezig en voornamelijk in matrassen en tapijten. Vooral in de herfst zijn de klachten meer aanwezig door minder ventilatie van de huizen.
Allergische rhinitis zorgt voor hinderlijke klachten met invloed op schoolse en professionele prestaties
·    Heldere neusloop
·    Neusverstopping
·    Niesbuien
·    Jeukende neus en/of keel
·    Rode tranende ogen (conjunctivitis)
Diagnose van allergische rhinitis verloopt in 3 fasen:
·    Grondige bevraging van de klachten
·    Een grondig onderzoek van het neus-, keel en oorgebied
·    Huidpriktesten en/of bloedafname
De eerste stap in de behandeling van allergie is het vermijden van het allergeen waarvoor je allergisch bent. Dit is echter niet steeds evident.
De volgende stap is de medicamenteuze behandeling. Dit is afhankelijk van de aard en de ernst van de klachten een tablet (vb. antihistminicum) en/of neusspray met corticoïden en/of oogdruppel. Deze middelen gaan de symptomen van de allergie verminderen zonder de allergie zelf weg te nemen.
Bij patiënten met ernstige klachten die onvoldoende onder controle gebracht worden door de medicamenteuze therapie is immunotherapie een mogelijkheid. Dit wordt ook desensibilisatie genoemd. Het is de enige behandeling die ingrijpt in het werkingsmechanisme van een allergische aandoening. Hierbij wordt het allergeen zelf in een opklimmende dosis toegediend onder de vorm van een druppel, een tablet of een injectie met als doel het lichaam aan het allergeen te laten wennen. De behandeling is dus volledig natuurlijk. Na het bereiken van de maximale dosis volgt een onderhoudsfase gedurende 3 tot 5 jaar. Nadelen van deze behandeling zijn de kostprijs (de behandeling wordt niet terugbetaald) en bepaalde bijwerkingen die voornamelijk bij de injecties voorkomen.
Wanneer een allergische rhinitis niet behandeld wordt, kan deze evolueren naar allergisch astma.
Praktisch
Herkent u deze klachten en wenst u te laten nakijken of u allergisch bent? Plan dan een afspraak op onze raadpleging NKO-ziekten via het volgende telefoonnummer: 03/ 760 23 23
Voor allergie aan voedingsmiddelen, medicatie, eczema en netelroos raden we aan contact op te nemen met de dienst huidziekten.
Voor allergie aan insectenbeten of longklachten raden we aan contact op te nemen met de dienst longziekten.
Het is belangrijk 5 dagen voor uw consultatie te stoppen met uw antihistaminica om een betrouwbare huidpriktest te kunnen uitvoeren.

Powered by CuteNews