Keelamandelen

Tonsillen zijn de keelamandelen. Ze maken deel uit van het immuunsysteem waar ze een rol opnemen bij het opsporen en bestrijden van infecties.
Tonsillen kunnen aanleiding geven tot verschillende klachten, zowel bij kinderen als volwassenen:
·    Hypertrofie of te grote tonsillen leiden tot obstructie van de luchtweg met snurken tot zelfs slaapapnee tot gevolg. Bij kinderen kan het leiden tot het moeilijk slikken van voedselbrokjes.
·    Herhaaldelijke infecties tot zelfs abcessen
·    Kwaadaarige tumoren (voornamelijk volwassenen)
Wanneer tonsillen aanleiding geven tot klachten kunnen ze chirurgisch verwijderd worden. Deze ingreep heet tonsillectomie. Hierbij worden de tonsillen onder algemene narcose uitgelepeld.
Na de ingreep wordt de wonde niet toegehecht, bloedende vaatjes worden wel toegebrand, maar in de onmiddellijke postoperatieve periode kan er wat bloed uit neus of mond lopen.
Vanaf de nacht na de ingreep mag er echter geen bloedverlies meer optreden. Indien dit wel gebeurt, is dit een nabloeding en dient er onmiddellijk teruggekeerd te worden naar het ziekenhuis, zo nodig via spoed. Een nabloeding komt na tonsillectomie ongeveer in 5% voor en is meestal mild maar kan hevig zijn met nood tot heringreep.
Na tonsillectomie is de pijn vaak hevig. Goede pijnstilling is aangeraden. Het is uitermate belangrijk om goed te blijven eten en drinken om de genezing vlotter te doen verlopen. Hierbij beperk je je best tot lauwe en zachte voeding.
Andere gevolgen van tonsillectomie zijn slechtruikende adem, slechte smaak in de mond, oorpijn. Al deze verschijnselen verdwijnen een tiental dagen na de ingreep.
Redenen om dringend je NKO arts te contacteren na een tonsillectomie zijn:
·    bloedverlies uit neus of mond,
·    pijn die niet te controleren valt met de voorgeschreven pijnstilling
·    onmogelijkheid tot eten of drinken
·    koorts
 

Powered by CuteNews