Neustussenschotoperatie of Septoplastie

Het neustussenschot bestaat deels uit kraakbeen, deels uit been.  Idealiter is het tussenschot mooi recht, en zijn beide neusgangen luchtdoorgankelijk.  Door een scheefstand kunnen een of beide neusgangen verstopt zijn.  Deze scheefstand bestaat frequent, maar geeft niet altijd klachten, afhankelijk van de ernst van scheefstand.
 

 
Figuur ter illustratie: links voor de ingreep met een duidelijk scheef neustussenschot. Rechts een rechte stand van het neustussenschot.

De operatie om het neustussenschot recht te zetten verloopt onder algemene verdoving.
Via een insnede in de neus wordt het slijmvlies losgemaakt van het kraakbeen en been.  Er zijn dus geen littekens uitwendig zichtbaar.  Het scheve deel wordt recht gezet.  Dan wordt het slijmvlies terug tegen het beenderige en kraakbenige neustussenschot gelegd.  Om alles op de juist plaats te houden wordt een verband in de neus aangebracht, dat enkele dagen ter plaatse moet blijven.  Daardoor is de neus verstopt na de operatie.
Daags na de operatie wordt de patiënt ontslagen. Een antibiotica is nodig om infectie te voorkomen.  U krijgt daar een voorschrift voor mee.
Na enkele dagen worden de neustampons verwijderd op de consultatie op de polikliniek. Deze verwijdering is wat pijnlijk.  Pijnstilling kan genomen worden een uurtje voor de afspraak op de polikliniek ter verwijdering van de wiek. Dan moet de neus verzorgd worden met neusspoelingen en zalf.
Ongeveer een week later zal een controle afspraak gemaakt worden ter reiniging van de neus.
Het been en kraakbeen is levend weefsel.  Het is meestal zo dat een perfect gelijke luchtdoorgankelijkheid links en rechts niet haalbaar is.  Door fysiologisch cyclisch zwellen van het neusslijmvlies is er trouwens een wisselend verschil in doorgankelijkheid van de neus.
 

Powered by CuteNews